Nasi Kerabu Kelateee...Oriii Baiiikkkk Punyer...

Tak lengkap rasanya klu balik kampung tak makan nasik kerabu MIL aku...di bulan posa ni, sempat la sekali aku berbuka dgn nasik kerabu di kampung. Bila balik Kuantan plak, bile rasa dah tak de menu lain, aku ada jugak buat nasik kerabu...tapi simple2 je la...asal ada kerabu, budu dan sikit2 lauk, kire orait la tu...makan nasik kerabu atau nasik ulam ni sebenarnya bagus utk penghadaman...sebabnya, ulam2 tu ada macam zat dlm tu...aku ni plak peminat petai, (maklum le org kampung asli...) so, dgn nasik kerabu pun aku ble je letak petai dlm kerabu tu sekali...MIL aku la ngaja ni...hehehe...tapi mmg best! Sistem penghadaman pun berjalan lancar, tak payah nak makan serat2 or fiber2 lain dah...budu tu sendiri banyak zat terkandung di dlm nye...aku pun lupe zat ape..tapi pernah dinyatakan dalam TV oleh pengusaha budu yang terkenal di Kelantan...Budu Cap Keterehh!!

Ramuan utama nasi kerabu....semestinya BUDUUUUUU


Ulam-ulaman atau kerabuu...di sini ada bunga kantan, petai, kacang panjang, timun, ada daun2 kayu (klu bahasa kelate daun mata ayam..sini aku tatau nak translate), ada daun kesum & lain2 daun...pas tu limau nipis utk diperah dalam budu ataupun terus perah atas nasi.. & bule tambah telur masin...menyedapkan lagi...hidangan nasik kerabu...


Apa nii?? Ohohh...ini lah kelapa yang telah digoreng...ada beberapa campuran di dalamnya...nak resepi penuh, kena la ngadap siap ngan ayam panggang yer...klu sedap lah kelapa goreng ni, maka akan sedap la rasa nasik kerabu tu nanti....hanya Ore Kelate yg bisaaaa!!!


Ni plak tambahan, aku buat sotong celup tepung...cicah dgn pencecah...mmg menjilat jari kaki la..hangit sket...wahahaha..bukan hangit, tapi sebab minyak dah goreng udang dlu...lepas tu dia jadi garing la disebabkan tepung tuuu...

Ni plak udang celup tepung... punn sedaaaappp...



Ni plok etakk...aku tak suke sangat etokk nii....tapi biasanya ore kelate suke benda ni...dorang suke makan ngan nasik kerabu jugak...tapi, aku tak ble masuk sangt..


Kali ni, MIL aku tak buat ayam bakar sebab hari sblm ni dia dah buat percik ayam...jadi, daging bakar ni ble tahan jugak...ni daging gantung ni...



Ni ati lembu goreng...bukan import mali yer...ini lembu tempatan punyer....rakyat kelantan tak makan daging kotak...semua nye yg tempatan maliii punyer....tak caya, balik tanya mak ayah kat Kelantan nuh...


Nasi kerabu kali ni, tak disediakan dengan kuah tumis tuu....nak buat pun bule...ikut selera masing2 la...tapi ini pun dah cukup menyelerakan...cuma aku lagi suka tambah solok lada dan taugeh...klu tak percaya, cuba lah...mesti dapat pikat hati mentua anda....




2 comments:

hantu said...

betul ke mknn ni????????ko mainan hurin..?????sedap ke?????????

sujimie said...

ado plok mainan ..hok sungguh la..kikh3..