Hobi Baru ..Yang Tak Berapa Baru...

Semenjak dua menjak ni, Jimi ada plak hobi baru..(actually tade la baru sgt, dah dekat setengah tahun pun) ..dulu2 hobi dia dikir barat (biasala anok jati kelate ni..), main badminton, futsal, main dat, tgk drift & etc..hehe..tapi kini dia beralih kepada hobi baru yg terpaksa keluarkan modal yang besar gak la iaitu amik gambor (photographer la neh konon2 nyer)..Mula-mula aku bising gak sebab macam tade pekdah jer hobi baru dia tuu..tapi, ye la kan..sape tak sayang suami ooii!! At least, dia ada tanya pendapat aku dlu..jadi, aku pun agreed je la..

Jadi, nak memulakan new hobby ni, kena la ada gadget nye dlu..akhirnya dapat la sebijik camera DSLR yang paling murah jer..iaitu Nikon D60, lens 18-55mm. Standard punyer lens. Bila dah dapat camera, aku pun gian gak nak amik gambo..macam best plak rasanya (walau aku habuukk pun tak reti nak amik gamba - takat guna auto ape kelllas...).

Camne la plak Jimi ni gian dengan camera DSLR ni? Citer nya bermula bila bos kat office lantik dia sebagai cameraman kat JUPEM tu. Klu dah camera office, model dia pun mahal la sket..Canon 40D. Bila dah dapat pegang camera tu, ada la gak sekali-sekala dia curik2 bawa balik(bkan curi pun, kebetulan nak amik gambo masa cuti, so kena la bawa balik rumah dlu, tak perlu nak gi office semula ambik). Masa kat rumah, aku plak yang lebih2 ngambik gambo..har har har..lawak harta karun tul la..anak aku (Hurin) yang sorang tu la jadi mangsa..ibu dia yang ngajar posing camni la, camtu la..sampai naik boring budak tuu..Gitu la kisah yang lebih kurang mengharukan jugak la..sometimes memalukan jugak(malu pada diri sendiri)..cam jakun jek aku..hahaha..

Bila dah cuba beberapa kali amik wedding pic (gamba kawan2 terdekat jer), baru la rasa ada satu kekurangan..(sebenarnya banyak lagi..), iaitu flash..walaupun sebenarnya lens pun penting gak. Jadi kami sama2 decide nak tambah flash je dlu. Ansur2 beb! So, kami rembat jer Flash SB-600 (paling murah gak ni). Bila dah dapat flash, Jimi pun kena la tambahkan ilmu pengetahuan & banyak belajar utk tingkatkan quality pic yg diambil..Sib baik la ada internet, ble la gak surfing2 and learn banyak mende dalam ni..Antara homepage yang banyak memberi maklumat tentang photography ialah photoskool.net, flickr.com dan lain-lain..Bukan tade manual pun, tapi malas la nak baca satu2..belajr secara practical lagi cepat dapat!

Selain tu, kebelakangan ni ada la gak Jimi join member satu office dia gi amik wedding pic..sambil2 belajr cara shooting, lighting dan pose yg betul..(bukan pengantin yg pose, cameraman yg pose..mane tahu kan sampai tertonggeng2 depan khalayak..ada sampai meniarap..believe it or not? believe it!!). Aku sebagai isteri yang setia, terpaksa la bersabar walau hari2 mnggu dia tak spend masa dengan kami 2 beranak, tapi terpaksa pegi majlis kawin orang..(majlis kawin org lain tak per, jgn pegi jadi pengantin utk kali ke2 dah la..akan ku amuk seluruh Malaya!!) ~ :P

Keja aku plak ape ek? Aku plak...kena la ringan2 kan tangan tolong editkan gamba2 yg dah diambil..aler, setakat ni gamba kawan2 jerk..edit pun tade la sampai tahap profesional..amatur jer..erkk, bawah lagi dari amatur kot! Harap2 member2 yg celik2 IT & expert dalam photo editor ni dapat la bagi tunjuk ajar..- member2 yg banyak membantu aku termasuklah Dak Izi, Ramzul, Hakim, Amin Chong, Halim, Ding dll.. (tunjuk ajar ku Sifu!!) aku tahu, semua member2 baik hatii..dorang mesti tolong punyer la beb!

So, bile la agaknya Jimi nak dapatkan lens ni ek?? InsyaAllah ada rezeki nanti dapat la tuu...Tungguu...!!! ~ \o/ ~

0 comments: