Budak Sekolah dgn Perangai Macam Tak Sekolah..

3 Ogos nanti, bermula la tugas aku di SK Sri Maulana, Pekan Kuantan. Aku dah mule lapor diri di sane pada 29 Julai kerana diarahkan oleh GB. Kebetulan masa mereka akan menerima pelawat (hakim) dari Jab. Pertanian Pahang. Mula2 aku pun tak tahu apa tujuannye, bila dah berada di sane lebih kurang 1 hari, baru lah aku paham...Sek ni rupanya menyertai pertandingan bumi hijau peringkat kebangsaan. Patut ler ...no wonder area sekolah penuh dgn tanaman sayur-sayuran dan juga penternakan itik...

First day aku rasa ok la dengan suasana baru ni...cuma, terpaksa berulang-alik agak jauh setiap hari..guru2 sekolah pun ok jer..peramah...lagipun aku jenis yg mudah serasi dgn situasi baru...jadi, rasanya tak ada masalah...InsyaAllah, jika niat baik, aku rasa Tuhan akan memudahkan perjalanan kerja aku...Amiinn...
Cuma, aku masih lagi terpikir macam mana nanti kebolehan aku utk handle budak2 pendidikan khas kat sini...bila dilihat dari segi fizikal, budak2 ni jauh lebih banyak karenah dari budak2 sek aku yg lepas..itu belum termasuk karenah parents ... Aku cukup risau dgn keadaan ni..Nak jaga anak sendiri pun aku rasa cukup susah, apatah lagi nak jaga anak orang yg belum kita kenal budi bahasa mereka...silap2 aku yg dapat penyakit nanti..Tapi, belum cuba belum tahu...Apa2 pun aku berdoa agar dimudahkan segala kerja..

Situasi skang jauh amat berbeza dgn situasi zaman dlu2 dari segi pendidikan di peringkat sekolah...tanggungjawab guru skang lebih mencabar & lebih berisiko sebenarnya aku rasa...Parents skang plak tak macam dlu dah...Klu dlu, di sekolah anak kena rotan oleh guru, bila dah balik rumah, kena la plak berbirat2 kat rumah ngan mak ayah...Begitulah cara didikan org dlu2..berbeza pulak dgn masa skang...cikgu dah tak berani nak sentuh anak murid mereka walau dalam hati berasap, berapi dgn perangai murid mereka..Silap2 kena maki hamun ngan parents...Aku selalu terpikir, berkat kah pelajaran anak2 mereka tanpa menghormati guru? Berkatkah pendapatan mereka nanti apabila dah berjaya kiranya mengguris perasaan guru? Berkatkah hidup mereka menanggung keluarga mereka kelak jika seorang guru terguris dgn perangai mereka?

Bila berchatting2 ngan seorang kawan aku yg merupakan seorang guru di sek men, aku rasa situasi di peringkat menengah lebih menyirapkan darah...eheehe..Kawan aku ni suami isteri mengajar di sek yg sama...Husband di plak jadi guru disiplin kat sek. Jadi, macam2 la yg dia tahu pasal masalah disiplin kat sek tu...Awal mggu lepas, budak di sek dia wat 'project' kat sek. Lebih kurang kol 2 petang..masa tu guru2 belum semua balik sek...tapi budak2 skang advance sangat..bila nafsu dah kuasai diri, halal haram dah di tolak ketepi, guru2 n malaikat2 kat sekeliling bukan jadi penghalang utk mereka lakukan perkara maksiat. Hemm...budak perempuan tu dah macam 'bebal' sangat dah.. macam tak de ape yg dibuat salah .... takde perasaan takut dlm diri dia...bila di selidik, budak ni dah pernah mengandung sewaktu Ting 1 dan ditukarkan sekolah. Bila Ting.3 di sek baru, dia buat hal lagi...dari soal-siasat jugak, budak ni rupanya sudah melakukan hubungan dgn lebih 20 org pelajar lelaki...

Pelik betul aku dengar cerita ni...pelik dgn sikap ibu bapa...Terlalu manja & percayakan anak, akhirnya anak mula jadi liar...parents pula asyik tutup kesalahan anak...macam mana la agaknya bila ada keturunan2 macam ni nanti? Aku rasa kiamat akan berlaku lebih awal dari yg sepatutnya berlaku...Aku pernah dengar ceramah dari tuan Guru Nik Aziz bahawa kiamat ini sebenarnya akan berlaku atas perbuatan manusia jugak...Jika banyak maksiat amat berleluasa, sudah tak dapat di kawal lagi, maka Tuhan akan turunkan bala & jadikan hari Kiamat lebih awal...Dan jika sebaliknya iaitu manusia lebih banyak beramal & takut pada Tuhan, Tuhan akan memanjangkan lagi waktu sebelum tiba hari kiamat...begitu lah seadanya...Jadi, aku rasa kita sebagai manusia, selalu lah ingat pada Yg satu & juga atas segala yg dijanjikan Tuhan. jika kerosakan yg kita buat, maka tuhan juga akan rosakkan kita lebih awal....jika kita sentiasa memujaNya, InsyaAllah, Tuhan juga akan memuliakan kita...Itu janji Tuhan. janji Tuhan bukan macam janji kita...Tuhan akan sentiasa menepati JanjiNya...itu yg pastii....tidak boleh disangkal lagi...

Jadi, pada pendapat aku, ibu bapa jgn seratus peratus utk serahkan anak mereka untuk dididik atau menyalahkan guru bila anak didenda. Semua jalan dibebankan pada bahu guru2 di sekolah. Ibu bapa lah yg sebenarnya menjadi tunjang anak2 sama ada ke arah kebaikan ataupun kejahatan..Bila anak2 lahir dari ibu bapa yg cemerlang akhlak, anak2 juga akan cemerlang. Bila akhlak anak2 cemerlang, maka guru2 juga akan tenang jiwa mereka sewaktu mencurahkan ilmu pada anak2 ini. Bila jiwa seseorang guru tenang, maka berkatlah segala ilmu yg dicurahkan tanpa rasa terkilan dalam hati. Ibu bapa perlu lebih tegas terhadap anak mereka, sediakan lah undang2 & peraturan utk anak, jgn terlalu memberi kelonggaran pada mereka...dekatilah anak2 dgn kasih sayang berpandukan Islam, bukannya kasih sayang yang terlampau2 sehingga menghancurkan masa depan anak2 sendiri...Sebagai ibu bapa, aku juga berharap suatu hari nanti aku dapat menghasilkan anak yg cemerlang & gemilang supaya tidak menyusahkan guru2 nya nanti...InsyaAllah..

Parrot Oh Parrot!

Ni lagi kisah abg sepupu aku & anak2 sepupu aku.. Aku suke jugak ni sebenarnya..Dorang suke bela pets..Yg paling latest pets yg dorang ada ialah burung kakak tua.. Mula2 abg sepupu aku ada belikan 3 ekor burung ni...Mula2 je bawa balik rumah, dah terlepas sekor tu .. Tatau dah terbang ke mana.. Masa tu burung kakak tua tu masih baby... badan dia lebih kurang je macm skang ni...cuma, perangai dia yg menunjukkan dia tu masih baby... manja, macam baby manusia jugak..ada mcm kucing pun ada..nak bermanja2...nak dibelai2...


Sempat juga la aku snap gamba2 burung2 kakak tua tu...

Ni nama dia putih...sebab bulu dia putih kan..


Dia suke ngepak2 cam ni bile dia terkejut atau takutkan sesuatu..

Boy ni sayang sangat kat putih ni..ble kiss2 gitu..

Putih suka gurau2 cam ni...

Suka gak dia bile diusap2 & dibelai2 cam manusia ataupun kucing...


Buat je ape saje kat Putih ni...dia tak kisah..

Hurin berani dlm takut..

Aku pun suke gak pegang Putih ni..manja..

Ni dah boleh usap2 dah..

Ni plak nama dia Merah..ekeke..mcm bawang putih bawang merah lak..

Si Merah ni, takut & garang sket..susah nak pegang dia...even nak snap pun susah...dia nyorok2 gitu..


Actually senang je nak jaga burung kakak tua...harga je yg susah sket..heheh...cara jaga dia lebih kurang jaga kucing jugak. Cuma lebih senang sebab dia tade la mengeluarkan bau yg kurang menyenangkan bila dia ..ut ut...beza ngan kucing...makan pun senang...parrot ni suka makan kuaci..durian pun dia makan...huhuhuh...best kan??

BBQ yg memenuhkan perut aku...

Mlm tadi, aku ada join BBQ yg dianjurkan oleh cousin aku (Abe Khir) kat Indera Mahkota. BBQ ni actually khusus utk anak2 buah dia (kastam). Adalah dlm 20 org gaknye.. Ni pun kebetulan malam sebelum tu aku ada visit dorang kat sane. Masa tu banyak buah-buahan yg dipetik segar dari ladang...heheh..dari dusun ler.

Bermula seawal 6 ptg kami dah ready siap nyalakan api & bara...banyak gak akak sepupu aku ni siapkan lauk-pauk selain dari nasik lemak & bihun goreng. Lpas maghrib kejap, tetamu mula datang. Kelam kabut gak kami sebab masa tu lum bakar lagi ikan yg 5 kilo banyak nye tu...start dgn ayam (3 ekor) ..daging, sotong, udang n baru lah ikan..taktik ni silap rupenye...patutnya kena bakar ikan dlu pas tu baru la yg lain2 tu...lum siap bakar ikan, ayam dah licin kena ngap! tak kisah la kan...huhuhuhu..Sib baik lah ramai gak pekerja2 yg didatangkan khas (hehehe..anak2 dara abg khir & their frens - good job!)

Mari lah kita sama2 menjamu mata dgn melihat pemandangan BBQ semalm..hehehe..

Aku eksen je lebih..bakar ape yg disediakan oleh akak sepupu aku jer..ada nampak mcm tokey nasi kerabu ayam bakar tak??

Ramai betul yg ringan tangan & kaki..rajin dorang ni..

Tak cukup satu tempat nak bakar ayam2 tu, ampaian kain pun jadi jugak...mmg tak cukup tangan malam tadi..Kawan along sorang ni rajin gak ni..

Ini lah hasil yg hampir boleh di ngap dah ni... 1st batch ni..hehehe..

Jarak dekat...

Ni akak sepupu aku yg rajinnya tahap maksima pasal bab2 makan ni..sedap lak tu dia masak...Sape2 nak order makan ngan dia bule...kuih raya pun ble...jauh tak pe, ble post...tart nanas dia...fuhhh...melekattt...

Ni plak Nana & her fren.. macam besday party lak ada gaya cam tiup2 lilin gituu...

Along la paling rajin...start dari awal dia pulun.. sampai last2 asma dia datang lak..sian dia..malam tu nak balik KL dah..

Dorang bertiga ni mengadakan satu perbincangan..bincang ape...ada komplot ni..komplot nak mengebas lauk2 yg dah siap dimasak..tengah cari idea nak mintak udang lebih ni..

Ni plak..bos dak2 bertiga tadi..bos ni le mulakan dlu..ketua bahagian rasa merasa bagi dia la...@K.ngah.
Akhirnya, dapat gak budak bedua ni makan secara terang-terangan tanpa perlu berkomplot lagi...

Tak cukup kat luar rumah, sambung plak dlm rumah..sonok aku tgk Hurin selera makan ngan abg boy dia tu..

K.ngah dah pulun cukup2 ek...

Ni la antara anak2 buah & kawan abg sepupu aku..

Yg ni sempat posing kekenyangan ni...Dari lautan ke hutan, makanan yg tuan rumah sediakan..
Yg baju itam tu la abg sepupu aku..Big bos, tgk je..

Yg ni plak Jimi yg kekenyangan...


PPSMI??

Hari ni aku tergerak ati nak tulis(taip) pasal isu PPSMI ni. Ataupun dgn kata lain pengajaran SC & Math dlm Bahasa Inggeris. Pada pandangan aku, benda ni bagus..tapi, tak semestinya bagus bagus tanda setuju..nak kata tak setuju pun tak...hehehe...ye la kan, bukan ape, semua bergantung pd kerajaan la kan..aku sebagai rakyat ngikut je la..Klu aku cakap setuju habis-habisan, benda ni dah nak dimansuhkan pun. Dan klu aku cakap tak setuju pun, klu kerajaan nak buat, dorang buat jer.. Dgn kata lain tak pyah la aku nak sibuk2 buat demonstrasi ke ape..sebagai rakyat ni, sape la kita kan..

Cuma di sini aku nak luahkan pendapat aku je la..Dlm pengalaman mengajar aku yg se'cotek' ni la, aku rasa bnyk keburukan dari kebaikan jika PPSMI dilanjutkan. Banyak pihak yg pening kepala terutamanya guru2 yg mengajar SC & Math. Bukan aku kata cikgu Math & SC tak tahu nak mengajar dlm BI, cuma, guru2 kena banyak luangkan masa mereka utk menghadiri kursus2 yg dianjurkan walaupun elaun pada guru2 tersebut juga meningkat. Malah, kursus2 lain belum lagi diambil kira (kursus utk subjek yg mereka ajar). Berbaloi kah itu semua? Sakit kepala guru2 ni bukan hanya pada masa berkursus sahaja, malah berpanjangan hingga ke dalam kelas iaitu sesi pengajaran & pembelajaran (P&P). Lebih2 lagi di sekolah2 luar bandar yg bahasa pengantar mereka di rumah ialah bahasa kampung masing2...atau loghat daerah mereka.


Gambar ni sewaktu aku mengajar budak2 pendidikan khas di Kuantan. Masa ni ada lawatan ke taman pertanian.

Budak2 ni istimewa..Bahasa dorang je dorang tahu..BI susah sket nak sebut, ape lagi nak baca & ingat.

Ni pulak, sewaktu family day pendidikan khas anjuran sekolah. Mainan macam ni yg mereka mampu lakukan, walaupun usia dah menjangkau belasan tahun..Adakah kita nak bebankan kepala mereka dgn bahasa2 yg jarang mereka dengar??



Masa aku mengajar di salah sebuah sekolah rendah di daerah Kuantan ni, aku penah mengajar darjah satu & darjah 3. Pernah mengajar dari kelas yg paling baik sampai la ke kelas yg paling ..erkk...nak sebut ape ek...kelas yg paling di belakang...Alhamdulillah, kelas yg paling baik kat sekolah ni dalam 90% boleh memahami proses P&P dgn baik dlm BI. Cuma, kalau kelas yg dibelakang tu? Bayangkan lah, kdg2 cikgu2 terpaksa jugak terangkan dalam BM, jadi P&P kena jadik double dah hanya utk sesi penerangan atau translation jer. Itupun masih ada lagi yg terlopong, ternganga dan terkebil2...(rasanya semua la dlm kelas tu).

Mmg la jadi t/jawab guru utk mendidik anak muridnya sampai berjaya tanpa berputus asa. Masalahnya di sini bukan guru yg putus asa, anak murid plak yg lemah semangat. Bila dah rasa diri kekurangan, tak ble nak catch up, tak paham & homework yg bertimbun2, timbul plak rasa malas belajar budak2 ni..bila dah malas, mula la nak ponteng sekolah. Bertambah la haru-biru..budak zaman skang plak pantang ditegur..bile ditegur, mula la tak suke cikgu tu ..bila dah tak suke cikgu tu, mula dia tak tumpu perhatian dlm kelas, bila dah tak tumpu, mula la susah nak paham ape yg cikgu ajar..bila dah tak paham...bla bla bla...begitu lah seterusnya. Benda2 ni semua ada kaitannya. Maka semakin ramai la yg lebih suka dok rumah. Parents pun sama akan bagi alasan, anak2 tanak gi sekolah, nak wat camne, dorang rajin nak tolong mak ayah pergi cari rezeki...korang jgn tatau yer, ada budak2 ponteng sebab tolong parents dorang cari rezeki - pegi mesin rumput, buat rumah & etc. Bagi dorang, pelajaran tak penting, yg penting pandai nak cari duit lebih utk keluarga.

Bagi aku lagi, klu nak tingkatkan prestasi BI dikalangan pelajar2, bukan ini saja jalannya. Kita boleh galakkan murid banyak menonton rancangan kegemaran mereka iaitu kartun, menyanyi dlm BI sambil menghafal senikata, dan sebagainya. Kartun berbahasa Inggeris biasanya menggunakan bahasa yg simple dan mudah difahami. Sewaktu subjek BI, guru2 sepatutnya memberi peluang kepada murid2 ni menonton rancangan2 kartun ini (atau apa2 CD yg memaparkan subtitle sekali). Sekarang pun dah ada P&P menggunakan strategi ni. Tapi, berapa kerat jer..lengkapkah peralatan2 sebegini di setiap sekolah? Aku rasa sebaliknya. Kadang2 projector ada plak yg dah rosak dan tidak dibaik pulih dgn alasan tidak cukup peruntukan. Ada sebab lain pulak, cikgu2 segan nak selalu gunakan bilik2 yg disediakan kelengkapan dlm waktu yg kerap. takut pulak di cop sebagai malas mengajar. Asyik bawa murid ke blik audio & sebagainya. Aku tak salah kan guru2. Sebab mmg ada situasi mcm ni...serba salah plak jadinye cikgu-cikgi ni...Silap2 kena panggil ngan guru besar.

Sepatutnya kita perlu contohi negara2 lain yg maju, bukan hanya pandang kepada dasar Amerika. Cuba lihat contoh negara jepun. Mereka tetap maju & ke hadapan walaupun hanya menggunakan bahasa ibunda mereka dalam ape jua hal. Sampaikan mereka mencipta komputer & laptop yg menggunakan huruf2 dlm bahasa mereka. Mudur kah mereka ni? Begitu juga dngn Russia. Tak semua mereka tahu berbahasa Inggeris. Malah mereka banyak menggunakan bahasa mereka sendiri. Angkasawan kite sendiri pun kena belajar bahasa Russia sblm naik ke bulan. Pas ni, klu negara Jepun atau India paling maju (katakan la...contohnya, mana tahu besok2...semua kuasa Tuhan) adakah semua kita ni kena belajar SC & Math dlm Bahasa Jepun atau Bahsa Hindustan plak?Heheh..lagi pening la..

Biar apa pun bahasa yg digunakan dlm P&P, yg penting murid2 dapat menguasai sesuatu subjeck tu..tak semestinya murid2 yg bijak berbahasa Inggeris tu akan bijak juga dlm subjek2 lain. Dan tak semestinya murid2 yg tak tahu berbahasa Inggeris tu tak boleh score dlm subjek2 lain..Math tu bagi aku adalah satu subjek yg amat menyeronokkan di mana kita hanya bermain dgn angka & formula. Asas ni la yg paling penting. Tak kira apa bahasa sekalipun yg digunakan, jln pengiraannya adalah sama, formulanya adalah sama dan tak akan berubah. Jadi, bagi yg dah memang mahir, akan terus mahir jika Math diajar dlm bahasa yg mereka fahami. begitu juga dgn yg masih kurang mahir, bila di ajar dlm bahasa yg mereka fahami, maka mereka akan mudah mengingati & semestinya boleh menyelesaikan soalan yg diberikan. Simple saje kan? Nape la nak disusah2 kan pulak benda yg senang...sepatutnya murid2 boleh faham perkataan tambah..(2+1=3). Jika dlm BI, di sebut pula 'two plus one equal to three'. Camane plak klu ditukar perkataan plus kepada 'add' ? Dah berapa perkataan yg budak2 ni nak kena ingat? Budak2 pintar boleh la, tapi tak semua kan?? Kuasa Tuhan...ada yg bijak, ada yg lemah..itu kita kena setuju...& terima.. baru plus & add, klu minus ble gak disebut subtract..erk..byk lagi la..seterusnya multiply (times), division (divided by).....Dalam kelas kadang2 ok je budak2 ni ngikut cikgu ajar, bila dah time exam, mula la semuanya jadi tunggang terbalik...kesiaaan...semuanye berterabuurrrr...

Bila perbincangan mengenai keputusan peperiksaan (PKSR) di sekolah, mcm2 jawapan yg akan diberikan oleh guru. Ada yg cakap, murid tak memahami kehendak soalan, murid tak boleh ingat maksud perkataan, bla bla..Semua pun betul...camana klu murid2 nak jawab dgn betul, klu murid tu tak paham apa kehendak soalan?? Bila time perbincangan soalan dlm kelas, murid2 akan jawab...OOooooo...itu yg dia nak...haha...lu pikir la sendiri!!! - bak kata Nabil.

Mungkin juga ada yg tidak sependapat dgn aku...tapi, pada guru2 sekolah, aku rasa mereka akan setuju dgn pendapat aku..Maybe tade masalah pada yg mengajar di bandar yg kebanyakan mereka menggunakan BI dalam pertuturan harian mereka..Berjaya kah Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) ?? Dalam nya ada dasar yg ingin merapatkan jurang pendidikan...Tapi, betul ke? aku rasa menjauhkan ada la...murid yg di bandar makin pandai, murid2 di luar bandar.. sedang asyik leka belajar mengeja n menghafal maksud perkataan dlm dua bahasa. At last, satu pun mereka tak dapat..jgn yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran...

Berfikirlah kita sejenak, bgmanakah peribadi anak2 bangsa kita nanti..Adakah mereka akan bangga akan bahasa mereka sendiri? Banggakah mereka menjadi anak Melayu...? Akan kukuhkah semangat jati diri mereka? Sayangkah mereka pada negara mereka sendiri nanti? Tatau la aku...hehehe..tgk la dlm 10 tahun yg akan datang...camne ek..jgn ada lagi yg melenting bila anak melayu sendiri dah rasa bodoh bile bercakap dlm bahasa melayu...pelik tul kan?? Asal lak nak bising2 pasal tu? Heheh..mane satu betull ni....

Apa2 pun bergantung lah pada keputusan kerajaan..mereka yg berhak menentukan apa jua keputusan..Yg penting bagi aku, klu berkebolehan, boleh la kita belajar banyak2 bahasa...Klu minat cite doraemon & otomeng, belajar la bahasa Jepun, klu nak pegi jumpe Sarukkan, belaja la Bahsa Industan, klu nak goyang inul, cakap la bahsa Indon, klu nak naik ke bulan, belajar la bahasa Rusia. Klu tanak kena tipu dek cina masa tawar menawar harga barang, belajar la bahasa Cina..hehehe...pilih saje mane yg bekenan di hati...Erk cuma Bahasa Arab je jarang org nak belajar, padahal dlu2 mat saleh banyak belajar & kaji Al-Quran. dari situ lah mereka dapat cedok idea utk cipta2 roket & sebagainya. Betul tak??

Anyway, pada budak2 sekolah, terima lah apa saja keputusan kerajaan. Tingkat usaha anda & jadilah ia sebagai satu cabaran yg harus kita terima & jadikan ianya sebagai perangsang utk berjaya...InsyaAllah..jgn asyik cari kesalahan guru & berdendam pada guru. Walau kita bijak mcm mane pun, tanpa rasa hormat pada guru, tak ke mana ilmu kita tu...tak berkat lah segala duit hasil dari pekerjaan kita tu..ingatlah!

Buat guru2 di luar sane, bersabar lah dlm menjalankan tugas anda. Jgn terpesong dari tujuan asal anda utk mendidik anak bangsa. Walaupun sekarang ni tugas guru lebih berat lagi..terpaksa mendidik murid2 di sekolah yg berbagai2 karenah, mendidik anak ketika di rumah (klu anak tak score, malu plak- stress ni...), menahan leteran guru besar, malah terpaksa bertungkus-lumus menyediakan apa2 laporan yg diperlukan oleh PPD atau JPN. Kadang2 kerja ni lagi banyak dari P&P di dlm kelas. Huhh...Yg penting, jasa guru tak ternilai harganya....tidak dapat dibandingkan dgn wang ringgit.



Diari Adeeba Hurin ~ Angel Of Our Heart ~

28hb Ogos 2005, aku selamat melahirkan Adeeba Hurin pada pukul 9.02 pagi di Hospital Pasir Mas, Kelantan. Anak jati Pasir Mas la ni (ikut bapaknye) ..Tapi, dlm surat beranak dia, tetap ada alamat tempat asal ibunya iaitu Machang, Qlate. Hehehe..kena bangga dengan diri sendiri sebagai ibu, kita lebih diutamakan dalam apa jua keadaan. Huhuhu..terharunya jadi ibu nii..

Masa baru lahir, kami lum ada camera digital. Almaklum la, lum keja da nak kawin.. Hehehe..tade la gambo nak letak dlm ni..Malas plak nak scan gamba. Alhamdulillah, aku diizinkan Tuhan utk menyusukan sendiri bayi ku masa ni..Sempat la jugak sampai 2 tahun. Tapi masa ni aku faced problem coz anak tanak langsung hisap botol..susah gak nak tinggal gi work. Disebabkan aku risau & sedih, aku tak amik tahu camane taska tu buat utk bgi anak aku hisap susu botol semasa dlm jagaan mereka. Aku langsung tanak tahu...nanti aku sedih. Aku dah cuba ajar bagi dgn botol, dgn picagari & dgn sudu jugak.. hehehh..tapi, aku rasa itu dah jadi satu lumrah. Sampai satu masa, bayi tu dgn sendiri akan cuba berdikari bila berada dgn org lain.

Betul sangkaan aku. Lama-kelamaan, dia dapat terima botol susu. Masa ni aku tak ajarr dia hisap puting & mcm tu juga dgn taska. Nasib baik la..taska yg jaga anak aku ni, ada byk larangan & peraturan. Masa tu, kat rumah aku sediakan buaian utk senang ditidurkan. Tapi di taska lain plak. Tak payah guna buai. Sejak dari situ aku pun elak guna buai. Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn baik. No buai! No puting palsu!

Masa di rumah, aku banyak bagi dia susu badan. Lebih afdal...hehehe..Betul la org kata, bila bg susu badan dapat bantu kita rancang kehamilan & dapat jaga badan. Masa ni rasa ringan sangat badan. Slim ler semule lepas bersalin tu.



Pose kat Taman Gelora (mini zoo)
Umo dia masa ni aku dah lupe da..Camera lak dah salah set date. Huhuhu..
Ada plak pose senyum termeweh kat sini..posing rambut cacak ni..
Rambut tak ble handle dah...still standing!

Ni plak pic aku & Hurin. Bila aku ble jadi slim cam ni semula gaknya eh..??
Kena beranak lagi la neh!

Lps pegi mini zoo lepak jap kat Teluk Cempedak semata2 nak amik gambo...

Haduu..bile tgk baby tido, nak je aku branak terus esok...


Itu je la bebrapa koleksi photo Hurin masa dia kecik utk post kali ni. Ni pun puas aku belek2 koleksi silam. Sib baik ada..sayang jugak softcopy ni..


Ni plak photo yg dia dah menjangkau umo lebih kurang setahun. Masa umo setahun ni dia dah ble lari2 dah sbb dia start jln umo 9 bulan 1/2. (Tahun 2006)
This photo taken on October 2006. (Raya Puasa)


Dec 7th, 2006


Dalam masa umo bulan2 sampai setahun lebih tu, muka dia dah banyak berubah. Dan gambar2 di bawah ni banyak lagi menunjukkan perubahan wajah dia. Tatau plak ikut rupe saper..


Photo2 di bawah ni plak umo dia 2 tahun ke atas. ( Tahun 2007)
Jan 28th, 2007




March 6th, 2007

April 22nd, 2007


April 27th, 2007

May 23rd, 2007

Sept. 14th, 2007

Oct. 16th, 2007
Masa ni Oct. 15th, 2007


Dec. 17th, 2007
Also Dec 2007


Gambar2 bawah ni plak di amik pd tahun 2008. Masa ni umo dalam 3 tahun.


Masa ni umo dia genap 3 tahun - 28 Ogos 2009


Dan ini adalah photo2 yg di amik pada tahun ni (2009). Dia dah tak chubby sangat dah..Maybe sbb dia dah makin tinggi, jadi tade la nampak chubby dah..


2 photo kat atas ni di amik pada bulan Jan 2009 (awal tahun ni)..

Ini lah yg paling2 latest sekali....Dah banyak berubah dahh...cepat nye masa berlalu...